Väldoftande hantverk med kvalitet och enkelhet
För en kaffeälskare är det svårt att inte falla pladask för dofterna i Järna Rosteri. Bönor från små gårdar världen runt trängs i lagerhyllorna. Den stora rosten tar en välförtjänt plats, mitt på golvet. Här skapas olika blandningar och rostningar, för alla smaker.
Allt började med idén att det vore kul att prova på att rosta kaffe. Men för barndomsvännerna Robin Wilson och Joel Kornfeld rullade det snabbt på och snart blev den lilla rosten alldeles för liten. Ordrar rullade in, kaffet blev uppskattat och snart fick både rost och lokaler uppdateras till större mått.
Idag köper Järna Rosteri in bönor av hög kvalitet, från mindre gårdar i främst Indien, Etiopien och Mexico. Det senaste tillskottet bland producenter är ytterligare en biodynamisk gård i Indien. Gården arbetar helt biodynamiskt sedan några tillbaka, men på grund av den långa processen har de ännu inte fått sin demeter-märkning.
– Det här är en gård som vi hoppas kunna besöka och bygga en långsiktighet kring, säger Robin Wilson.
Rosteriet är ensamma i Norden om demeter-certifieringen, vilken garanterar att bönorna är biodynamiskt odlade.
– Det här är ett hantverk och vi sätter värde i en superhög kvalitet. Men samtidigt ska kaffe vara okomplicerat. Vi vill att alla ska gilla vårt kaffe. Och i utbudet finns något för alla, säger Robin Wilson.
I sortimentet ryms både bryggkaffe med olika rostningar samt hela espressobönor. Inför julen rostas och blandas rosteriets egna julkaffe. Julkaffet är fylligt med toner av choklad och smaksatt med kryddor som hör årstiden till. Den ena sorten innehåller malen kanel, nejlika och ingefära. Den andra versionen av julkaffet blandas med kanel, ingefära och uppstickaren lakritsrot.
– Lakritsroten har en sötma och fyllighet som passar fint i det här kaffet. Julkaffet har blivit väldigt poppis och efterfrågat. Oavsett vilken sort du väljer doftar det fantastiskt i köket när du brygger, säger Robin Wilson.
Men hur förvarar man och brygger kaffet för bästa smak?
– Det viktigaste att komma ihåg är att kaffe är en färskvara, det är syret som efter hand bryter ned smakerna och doften. Förvara mörkt och svalt och brygg bara den mängd du behöver. Lägg pengarna på ett bättre kaffe, snarare än en snygg och dyr kaffemaskin. En enkel kvarn kan vara ett första steg om du absolut vill köpa något. Lägg fokus på bra råvara, som bryggs på enklast möjliga vis. Det kommer du långt på, tipsar Robin Wilson.
Lämna ett svar