Mindre svinn och mer godsaker

Det doftar gott i Varma Köks lokaler i Skillebyholm i Ytterjärna. Smörkolan skärs i lagom stora bitar och slås in i papper. För Mathias är det godsakerna som är huvudsaken.
Lunchrestaurangen Varma Kök Skillebyholm serverar varje dag en uppskattad lunchbuffé. Vegetariskt, närodlat och alltid i säsong. Restaurangen arbetar för mindre svinn och anpassar utbudet och menyn efter vad som finns tillgängligt. Förhoppningen är att det säsongsbaserade utbudet ska få folk att tänka till. Färska tomater syns inte på buffén under vinterhalvåret, av den enkla anledningen att det inte finns svenska närodlade tomater då.
Strax bredvid buffétillagningen finns Mathias arbetsbord. Med van hand mjölar han bänken och föser ut en pösig foccaiadeg. Snabbt förvandlas degen till sex stora brödstycken. De ska bakas av och serveras till lunchen.
Men Mathias hjärta tillhör det söta. Med ett stort intresse för bakverk, praliner och tårtor ansvarar han ensam för planering, inköp och recept för det söta utbudet hos Varma Kök. Han tar fram egna recept och önskar nog många gånger att gästerna inte skulle vara så mätta efter lunchen.

Smörkolan och lakritskolan har Mathias tagit fram. Han har kryddat upp kolan med lakritspulver. Doppad i mörk choklad är kolan en hit för alla lakritsälskare. För de som inte uppskattar lakrits, finns den brynta smörkolan. Det brynta smöret skapar en djupare kolasmak och brukar gå åt som just smör. Efter kolan är klar går han raskt vidare till att doppa de färdiga biskvierna i choklad. Biskvierna är en favorit hos Mathias, med fyllig chokladsmörkräm och en botten som är helt nötfri. I sann Varma Köks-anda har Mathias tagit fram en botten gjord på pumpafrön och solrosfrön.
Varma Kök Skillebyholm ligger söder om Järna. På Skillebyholm har det utbildats trädgårdsmästare i årtionden och restaurangen innebär det att vägen från jord till bord är oerhörd kort. En stor del av råvarorna kommer från trädgårdsmästarutbildningen eller närliggande producenter. Restaurangen tar emot konferenser och serverar lunch varje vardag.
Lämna ett svar